Историята на "Три морета"

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави членки на Европейския съюз от региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. 

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави членки на Европейския съюз от региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.


Историческото развитие на народите от Централна и Източна Европа се разгръща при различни обстоятелства и контексти, с разнообразни национални, културни и религиозни традиции. Въпреки това страните от региона имат обща страница в своето минало: Желязната завеса, която разполовява Европа и възпрепятства естествения напредък, икономическия растеж и единството между европейските народи в продължение на половин век.

Докато нациите в Западна Европа са взаимно свързани чрез пътища и железопътни линии, електропроводи, тръби за пренос на нефт и газ, държавите в Централна и Източна Европа са все още сравнително изолирани една от друга заради липсата на модерна свързваща инфраструктура. Този проблем е особено осезаем по протежението на оста Север-Юг на региона.

Недостиг на инвестиции

Общото икономическо пространство и митническият съюз в ЕС поставиха основите за стабилно развитие на европейския континент, но държавите от Централна и Източна Европа все още чувствително изостават от партньорите си в Западна Европа в областта на икономиката и инфраструктурата. Въпреки общите политики на Европейския съюз, несъответствието в развитието все още предстои да бъде преодоляно. Разликата между Западна и Източна Европа в инвестициите в инфраструктура, енергетика и дигитализация през годините е достигнала стойност от 1.5 трилиона евро. Ако този дефицит бъде елиминиран, развитието в региона ще получи огромен тласък, а целият европейски континент ще стане по-обединен и силен.

Създаването на инициативата „Три морета“

Темата за неравенството в развитието на Европа е акцент в доклад през 2014 г., озаглавен „Завършването на Европа“, на Атлантическия съвет САЩ. Това вдъхновява президентите на Хърватия и Полша, към този момент Колинда Грабар-Китарович и Анджей Дуда, да създадат инициатива с цел да привличат все повече високопоставени политици и водещи бизнесмени към развитието на Източна Европа. Оттогава насам всяка година историята на „Три морета“ пише по една нова глава, която да реализира визията за общото бъдеще на региона.

Към този момент срещи на върха на инициативата „Три морета“ са провеждани пет пъти на президентско ниво. Започнала като платформа за обмен на идеи между страните участнички, инициативата еволюира и днес включва ежегоден бизнес форум и инвестиционен фонд, функциониращ на пазарна основа. Политици от изпълнителната власт на дванадесетте държави също участват все по-активно в инициативата, а Германия и Съединените щати станаха нейни партньори.

От момента на своето създаване „Три морета“ има визията да допълва, без да се съревновава с Европейския съюз. Тази цел е отразена в активното участие на Европейската комисия в инициативата и нейното включване в последните срещи на високо ниво.

Нереализиран потенциал

Териториалният обхват на държавите участнички в „Три морета“ включва почти една трета от площта на Европейския съюз, като в тези страни живеят 111 милиона европейски граждани. В същото време средният темп на икономическия растеж на дванадесетте държави в периода от 2015 до 2019 г. е 3.5%, докато за ЕС той е 2.1%. МВФ прогнозира, че държавите участнички в „Три морета“ ще постигнат среден икономически ръст от 2.9% през 2020 г., а ЕС в цялост - 1.6%.

За да се реализира огромния потенциал на страните от „Три морета“, са необходими общи усилия за преодоляване на недостига на инвестиции.

Именно с тази цел ежегодно се провеждат срещите на върха на „Три морета“ и съпровождащите ги международни бизнес форуми и бе създаден инвестиционният фонд към инициативата през февруари 2020 г.