САЩ силно подкрепят инициативата „Три морета“ от самото и създаване, защото тя поставя на дневен ред много от нашите общи приоритети. Президентът Байдън и аз дълбоко вярваме в тясното  сътрудничество с нашите съюзници и партньори, защото вярваме в силата на партньорството. Това заявява държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в свое приветствие по повод инициативата „Три морета“. Той потвърди стабилната подкрепа на САЩ за целите на инициативата във видеообръщение по време на първата видеоконференция на външните министри и националните координатори на 12-те държави-участнички под председателството на България.

Държавният секретар приветства усилията на страните от „Три морета“ и заяви готовността на САЩ за съвместна работа, за да се укрепи свободна и просперираща Европа. „Подобно на вас ние желаем повече регионално икономическо развитие. Вашата работа за изграждане на по-добра инфраструктура в енергийния, транспортния и цифровия сектор е от ключово значение за тази цел и ще засили интеграцията в ЕС. Вашите усилия за укрепване на енергийната сигурност са жизненоважни за стабилността и благосъстоянието на региона“, заяви държавният секретар на САЩ Блинкен.

Той приветства и подхода инициативата да развива публично-частно партньорство. „Партньорството на частния сектор с правителствата е интелигентен начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти. Стартирайки повече проекти, можете още по-силно да демонстрирате стойността на тази инициатива. За това ще допринесе и привличането на повече финансови ресурси в Инвестиционния фонд“, посочва Блинкен.

Държавният секретар на САЩ пожела успех през 2021 г. на българското домакинство.

Приветствие на  на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен: