Подходи за насърчаване на инвестиционния интерес към проектите за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в рамките на инициативата „Три морета“, обсъди днес президентът Румен Радев по време на видеоконферентна връзка с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Освен от развитие на инвестиционния фонд на инициативата и създаване на условия за бизнеса, „Три морета“ се нуждае и от експертната подкрепа на международните финансови институции, за да реализира своя потенциал, подчерта президентът.
 
Според държавния глава, регионалната свързаност в транспорта, енергетиката и дигитализацията ще бъде устойчива, когато държавите от Източна Европа бъдат не само консуматор на технологии, но и реален фактор за тяхното развитие, внедряване и прилагане. Той акцентира и върху необходимостта от тясно сътрудничество в областта на научната, образователната и развойната дейност в отделните страни от инициативата „Три морета“, което е сред приоритетите на българското председателство.
 
Държавният глава подчерта, че за страните от Източна Европа е изключително важно да преодолеят образователната и технологична пропаст с партньорите от Западна Европа, за да се постигне реално икономическо и социално сближаване в ЕС. Тогава и привличането на инвестиции от водещи технологични компании ще е много по-лесно, добави президентът Радев.

По време на срещата бе обсъдена и възможността управляващият директор на МВФ да участва в бизнес форума, който ще се проведе в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в София през лятото на тази година.