Потенциалът на българския частен сектор трябва да бъде оползотворен в максимална степен при реализирането на българското домакинство на Инициативата „Три морета“. Това послание отправи президентът, който днес на „Дондуков“ 2 проведе срещи с представители на с Американската търговска камара в България и с Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Включването на българските фирми във форуми, съпътстващи провеждането на инициативата, ще увеличи тяхната видимост и ще създаде възможности за партньорства и финансиране на ключови проекти, особено в областта на високите технологии и комуникациите, посочи Румен Радев.

Представителите на двете организации изразиха своята подкрепа към инициативата за регионална свързаност. Държавният глава и ръководството на Американската търговска камара откроиха потенциала на „Три морета“ за реализацията на проекти с висока добавена стойност. В рамките на бизнес форума, който ще се проведе в рамките на българското домакинство на инициативата, се очаква да участват и представители на най-големите технологични компании в света.


Румен Радев и ръководството на БТПП обсъдиха възможността за привличане на представители на търговските палати от страни участнички от региона за участие в общите проекти в рамките на „Три морета“. От БТПП представиха приоритетите на работодателската организация за подобряване на средата за работа на българския бизнес в условия на криза. Държавният глава подчерта, че мерките за подкрепа на българските фирми в извънредната епидемична обстановка трябва да бъдат усъвършенствани и достъпни за по-голяма част от засегнатите компании, както и да бъде гарантирана по-предвидима бизнес среда в страната.